Acasa > Articole > Greseli de evitat
Greseli de evitat

Dragi părinți, sunt deseori  întrebată  în cadru discuțiilor inițiale pe care le am cu elevii și părinții înainte de a începe ședințele de meditații, ce e de făcut? Unde am greșit? Cum ar fi trebuit să procedez? Alteori, recunosc, nu sunt întrebată dar spun eu după ce constat câteva lucruri. Voi descrie aici zece situații pe care le voi detalia , cu diagnostic și sfaturi in articolele viitoare.

Dacă ar fi să reduc toată experiența la 10 indrumări pe scurt, ele ar fi acestea:

  1. Copilul tău e om. Exact ca tine. Doar că puțin mai sincer. Cu el și cu ceilalți. Cum vine asta? Simplu. Așa cum tu ai avut job-uri care nu ți-au plăcut sau nu ți s-au potrivit, la fel și el are dreptul să aibă materii care să nu-i placă. Așa cum tu nu ai da randament cu un șef arogant, care te face să te simți mic și prost, nici el nu poate învăța și nu poate merge cu drag la școală unde îl așteaptă niște domni și doamne, nerăbdători să-i arate cât e de prost.

 

  1. Copilul tău e om. Exact ca tine. Da, știu, am mai spus asta la punctul 1. Dar e atât de important că vreau să-ți reamintesc. Cam cât timp crezi că ai rezista cu un job full-time si vreo două, trei part-time? Știi, când îți vine să-i spui că tu muncești și singura lui treabă e școala, ia scrie pe o foaie programul lui săptămânal și vezi care muncește mai mult? Ține cont, cum e normal, și de vârstă. Dacă orarul lui cuprinde  6-7 ore de școală de luni până vineri, teme, meditații, limbi străine, sport, cine crezi că muncește mai mult?

 

  1. Dacă nu ți-ai luxat piciorul, îți iei o cârjă sau mergi pe propriile picioare? Probabil ca ți se pare stupidă întrebarea. Atunci, de ce alegi încă de la primii pași de școlar să pui cârje copilului tău? De ce crezi ca nu poate să-și facă temele singur? De ce crezi că are nevoie de meditații? Vrei  teme perfecte din prima? Nu accepți greșeala ca proces obligatoriu de învățare? Vei suporta consecințele și, mai grav, le va suporta și copilul tau. Aud des întrebarea: ”Meditații la română, meditații la matematică pentru clasele I-IV aveți?”

 

  1.  Știu, îți iubești copilul ca pe ochii din cap, dar când el are 17 ani, să te referi la el spunând ”am un băiețel”...Dacă pentru tine încă e un băiețel, de ce te miri că nu e responsabil cu școala?

 

  1. Știi expresia: ”Și-a trăit traiul și-a mâncat mălaiul?”. E valabilă și pentru tine. Tu ți-ai trăit viața ta. Așa cum ai ales. Dacă alegerea ta a fost să te chinui toată viața într-o meserie pe care ți-au băgat-o alții pe gât, treaba ta.  Nu nega dreptul copilului tău de a-și trăi propria viață, de a face propriile alegeri și, inevitabil, odată cu ele, propriile greșeli.

 

  1. Investești în copilul tău sau pentru copilul tău? Expresia ”investesc în copilul meu” îmi ridică părul măciucă. De ce? Pentru că atunci când investești în ceva, aștepti un profit din investiția respectivă. Iar dacă profitul nu vine vei putea spune că a fost o investiție proastă. Cum te-ai simți dacă soțul/soția ar investi sentimente in relatia voastră, nu ar dărui acele sentimente?

 

  1. Meditații  la româna, meditații la matematică, meditații la engleză... Copilul trebuie să performeze, să fie mai bun ca X sau ca Y. Tu faci meditații de părinte? Citești cărți de parenting? Mergi la cursuri? Vrei să fii cel mai bun părinte? Ei? Cum se vede treaba din unghiul ăsta?

 

  1. Îți compari copilul cu alți copii, fie și fratele, sora acestuia? Vrei un sfat? Mai bine ia o vargă și trage-i două la fund. În două zile îi trece durerea. Durerile de pe suflet însă nu trec așa ușor și fac ravagii inclusiv în carnetul de note care îți este așa de drag!

 

  1. Știi cine e copilul tău? Da, știu, e fiul tau, ți-a moștenit toate calitățile, nu a preluat niciun defect. Mai departe, după ce deschizi coperta? Ce scrie in filele cărții lui? Ce-i place, ce nu-i place? Care-i sunt punctele forte și la ce mai are de lucrat? Ce-l doare și ce-l încurajează? Dacă te-ai apuca de crescut...bibilici de exemplu, te-ai interesa în amănunt despre ce-i place și ce nu-i place bibilicii ca să crească mare și sănătoasă. Copilu tău valorează mai puțin decât o bibilică.

 

10. Când simți că-ți e mai greu ca oricând să te înțelegi cu copilul tău, du-te într-o cameră, fă-te   mic și amintește-ți  cum era când erai tu copil sau adolescent! S-ar putea să începi să vezi situația altfel.

 

Să vă fie și să îmi fie de folos!

 

Violeta Nita Manager General

Centrul de meditatii si dezvoltare personala

0744501918

Invinge-ti teama! Indeplineste-ti visul! Invata de placere!


Lasa un mesajApreciere:

Cod de verificare:

2015-10-07 12:22:40
5
5 din 5

Re: Daca sunteti un om bun e imposibil sa nu fiti un om bogat! Si nu oricine are capacitatea de a se face mic si de a fi sincer cu el insusi. Felicitari!
-------------------------------
in data de 2015-10-07 05:15:37, mihaela a scris:
"Eram in mici dileme...balanta dorintelor mele, recunosc eu vreau!!! nu inclina mai mult in nici o parte.Tocmai m-am facut mica si mi-am amintit cat de mult o iubesc pe mama ca in clasa a-3-a nu a facut ca mine..citeste!scrie!invata!!! si totusi am ajuns un om bun, nu bogat :) si-mi place viata mea! da, vreau un copil fericit"

2015-10-07 12:15:37
5
5 din 5

Eram in mici dileme...balanta dorintelor mele, recunosc eu vreau!!! nu inclina mai mult in nici o parte.Tocmai m-am facut mica si mi-am amintit cat de mult o iubesc pe mama ca in clasa a-3-a nu a facut ca mine..citeste!scrie!invata!!! si totusi am ajuns un om bun, nu bogat :) si-mi place viata mea! da, vreau un copil fericit

2015-10-06 20:19:43
5
5 din 5

Foarte interesant,dar mai adevarat!

2015-10-05 10:57:21
5
5 din 5

Mesaj: